Mamma Mer(a)

Här kommer ett inlägg med några exempel på hur det kan vara att ha barn med neuropsykiatriska diagnoser.

Jag blev mamma för nitton år sedan, och min yngsta går nu i mellanstadiet.

Det är allt några år sedan denna bild togs, vår yngsta var inte ens född här

Men småbarnsmamma är jag fortfarande i flera avseenden. Aldrig en natt utan att jag blir väckt och störd, är uppe och stoppar om och lugnar.

Sitter inte alltid på toa ifred heller. När de vill något är det NU. Och just då är det bara det som räknas, för dem.

Verkligen kolla och tjata att de får i sig tillräckligt med vätska, att hygienen sköts, att händerna tvättas när det är nödvändigt, att det spolas så att nästa person vill gå in. Bli utskälld för att man påminner men ändå fortsätta påminna, för att vissa saker MÅSTE man. Dricka är en av de sakerna, astmamediciner en annan.

Något annat man gärna vill förpassa till småbarnsåren är den minimala egentiden med sin partner. Det är nitton år sedan vi hade kvalitetstid i mer än små mängder. NITTON ÅR! Nu beror detta inte bara på diagnoserna, ska ärligt sägas. Vi valde att skaffa fyra barn, klart att det blir en del småbarnsår. Vi har även olika arbets- och sovtider.

Men ändå…bara lite mer tid med varandra hade varit så värdefullt🙏Vi ser par gå på promenad med varandra i byn. Medan vi sällan lämnar huset om alla barn är hemma på eftermiddag/kväll då de är trötta, pga alla konflikter som snabbt blossar upp.

Våra barn är inga monster, tvärtom. Men vår yngsta är ofta väldigt bra på att retas, och vårt andra barn med diagnoser går lätt i gång. Lägg till en tonåring och en nittonåring, som inte har diagnoser, men som naturligtvis bär på sitt, och dessutom är urtrötta på att det ofta är så jobbigt hemma…

Mitt företagande växer, så glad över det🥰

Den egna egentiden då, där man bara får vara? Den har jag på mitt vanliga arbete, och mitt andliga. Jag tycker i princip alltid om att åka i väg till jobbet, det är så lugnt där😉

Detta lugn infaller sig dock när, och om alla barn kommit iväg till skolan. I regel blir jag uppringd/ får sms ca 15-20 gånger innan klockan hunnit bli halv åtta på morgonen. Vissa samtal gäller en gympatröja någon letar efter, men de flesta handlar om skolångest, och att någon hemma är dum.

Här börjar vi komma in på det tyngsta: SKOLÅNGESTEN. I stort sett varje dag är en kamp…Ser fram emot i morgon då vi ska ha skolmöte, igen.

UTBROTTEN OCH KONFLIKTERNA:

Så vidrigt jobbigt! Alla fula ord, alla provokationer och normala gränser som passeras. Varje dag. Men värst är ändå utbrotten, ångesten. ”Jag orkar inte ha det så här, mamma”. Tårar som sprutar, ibland kippar hon efter andan…Fram med inhalatorn, hålla tillbaka de egna tårarna man vet kommer sedan…

Vet inte varför jag tog denna bild, egentligen. Men den är tagen i helgen när det blev för mycket

Vet ni vad, nu orkar jag inte skriva mer om detta. Så varför detta inlägg? Jo, för att dela med mig, ge dig ett fönster av min värld, likt många bloggar gör. Vi är så otroligt många som kämpar med svårigheter även om de ser olika ut, och på något förunderligt vis stärker det att dela. Att veta att man inte är ensam, kanske få perspektiv på egna problem, och / eller känna igen sig.

Det är därför jag skriver. Inte på minsta sätt tror jag att vi har det värst. Tänk att ha ett dödssjukt barn, tänk att leva mitt i ett krig…

Så jag är tacksam för enormt mycket också, och hoppas med detta inlägg att jag lyckats ge dig detsamma: En känsla av att du inte är ensam om att ha det svårt, vad nu än det svåra består av❤️Möjligtvis lite perspektiv, samt det bästa; en gnutta tacksamhet över det som just du har och värdesätter i ditt liv. Kram på dig och tack för att du läste🙏

Ps Om du av någon anledning blir nyfiken på min hemsida hittar du till den här🔽

http://healingnaradig.com/

14 reaktioner till “Mamma Mer(a)”

 1. Jag satte en like på ditt inlägg men det är inte för att jag ”gillar ” ditt inlägg i den bemärkelsen. Men jag kan relatera. Jag har också barn med NPF och vet lite om vad det kan innebära. Du är inte ensam ville jag mest skriva.

  Gillad av 1 person

  1. Åh, vad fint att höra från dig igen, vad glad jag blev nu😀Har inte orkat/haft tid att läsa bloggar som jag gjorde förr, men ska genast kika in hos dig. Tack för din kommentar❤️

   Gilla

 2. Känner med dig!!! Jag har inga egna barn, men fyra bonusbarn, varav ett har neuropsyk diagnos ställd. Troligen har fler av dem diagnos. Nu är de vuxna, men det ligger nåt i talesättet ”små barn, små bekymmer, stora barn, stora bekymmer”. Fast de är vuxna blir de liksom aldrig vuxna. Men som sagt, det är inte mina barn, samtidigt ”drabbas” jag ju också eftersom jag lever med en av deras föräldrar. Jag älskar mina bonusbarn, alla fyra, vad de än må tro, men önskar att de kunde vara just… vuxna.
  Kram och kraft till dig! ❤

  Gillad av 1 person

  1. Stort tack för medkänsla och förståelse, och för att du delar med dig av ditt🙏Det är jättetufft, och alla drabbas, något annat går inte att säga. Fint att du skriver att du älskar dina bonusbarn❤️❤️❤️❤️

   Gillad av 1 person

 3. Ett berörande inlägg som jag hade missat. Känner igen detta med att åka till jobbet och vila, som jag också brukade känna förr när barnen var små. Sen undrar jag om inte detta med att ändå vara tillgänglig via mobilen ger stress och kanske från andra hållet en vana att inte behöva ta ansvaret, för mamma finns ju. Men för er kanske det är helt nödvändigt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack🙏Jag brukar kalla mitt vanliga jobb för rehab😅Ja, gud, det är väldigt kluvet med mobilen…Både en för- och en nackdel i många sammanhang. Väljer ofta att inte lägga bort mobilen men ibland gör jag det. Dock inte när maken sover. Kram!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s